Η Επιρροή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης στην Σχέση του Ζευγαριού

cloud-600224_640Όταν ένα ζευγάρι ξεκινάει την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης πολλά πράγματα αλλάζουν στην σχέση και στην καθημερινότητα του. Τα περισσότερα ζευγάρια βιώνουν τον αγώνα τους για την απόκτηση ενός παιδιού με τον ίδιο τρόπο περίπου, κι αυτό σχετίζεται με το πώς έχουμε μεγαλώσει, και πως έχουμε εκπαιδευτεί να σκεφτόμαστε, να νιώθουμε και να πράττουμε, και τι χαρακτηριστικά αποδίδουμε στο κάθε φύλο.
Έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι στερεότυπα οι γυναίκες είναι πιο συναισθηματικές, και κατ’ επέκταση είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να “φροντίζουν” τη σχέση. Οι γυναίκες νιώθουν συνήθως υπεύθυνες για ό,τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά σαν να μην αρκεί αυτό τείνουν να αναλαμβάνουν και τα αρνητικά συναισθήματα όλων των άλλων. Πολλές φορές αυτό τις ωθεί στο να καταπιέσουν καταπιέσουν τα συναισθήματα τους – ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν – κι αυτό γυρίζει εις βάρος τους γιατί μετά από λίγο καιρό μη βρίσκοντας δημιουργική διέξοδο, αυτά εκφράζονται με πολλαπλασιασμένη ένταση!
Οι γυναίκες που μπαίνουν σε διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης πολλές φορές παίρνουν όλη την ευθύνη της θεραπείας πάνω τους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τον σύντροφο τους. Οι άντρες από την άλλη μεριά τείνουν εξισορροπιστικά να αναλαμβάνουν το ρόλο του «κουβαλητή» και του προστάτη. Είναι συνήθως αυτοί που αναλαμβάνουν να λύσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, οπότε μπαίνοντας στην διαδικασία της  υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χάνουν τον ρόλο τους αισθανόμενοι  μη ικανοί να ανταποκριθούν και νιώθουν να τους κατακλύζουν τα προβλήματα. Ως αποτέλεσμα ρίχνουν το βάρος τους στη δουλειά, έναν τομέα που τους προσφέρει την ικανοποίηση ότι μπορούν ακόμη να τα καταφέρουν και να είναι ισχυροί.
Και τα δύο μέρη του ζευγαριού εισέρχονται σε μία κατάσταση όπου ο παραδοσιακός τους ρόλος δεν έχει ισχύει πια, δεν γνωρίζουν τι να πουν και  τι να κάνουν και δεν είναι τα πράγματα στον έλεγχο τους. Το ζευγάρι λοιπόν μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο επικοινωνίας όπου η γυναίκα συνήθως εκφράζει τις ανάγκες της καθυστερημένα και με μεγάλη ένταση και ο άνδρας αποφεύγει την όλη κατάσταση. Όσο περισσότερο διαρκεί αυτή η κατάσταση και η έλλειψη επικοινωνίας τόσο περισσότερο το ζευγάρι απομακρύνεται και μάλιστα σε μία φάση όπου θα βοηθούσε το να είναι κοντά και να στηρίζει ο ένας τον άλλο. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι να διατηρούμε την επικοινωνία ανοιχτή, να μιλάμε στον/στην σύντροφο μας χωρίς να υποθέτουμε πράγματα και να κάνουμε σενάρια. Μιλήστε ανοιχτά κι ελεύθερα ο ένας στον άλλο, και μοιραστείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας για την διαδικασία που από κοινού βιώνετε! Η δυσκολία σας αυτή δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τον ή μόνο τον άλλον, είναι κάτι που αφορά και τους δύο μαζί, αφού εξ’ άλλου μαζί  επιθυμείτε και το παιδί! Μην το ξεχνάτε αυτό!
Οι γυναίκες προσπαθήστε να συμπεριλάβετε τον σύντροφο σας στην όλη διαδικασία δείχνοντας του ότι τον έχετε ανάγκη (έτσι ώστε να αντιστραφεί κι αυτή η αίσθηση του “δεν προσφέρω τίποτα” που συχνά μπορεί να βιώνουν) και μην πέφτετε στην παγίδα να τα αναλάβετε όλα γιατί υποτίθεται ότι είναι “γυναικεία υπόθεση”! Είναι υπόθεση και των δύο! Οι  άνδρες είναι καλό να στηρίζετε και να βοηθάτε την σύντροφο σας, από τα μικρά καθημερινά που μπορεί να πει μέχρι ακόμη και σε πρακτικά θέματα που σχετίζονται με την προσπάθεια απόκτησης ενός παιδιού.
Βάλτε κοινό στόχο   την απόκτηση του παιδιού και προχωρήστε στην διαδικασία με πολλαπλά οφέλη: οι δύο σύντροφοι να νιώθετε άνετα να λειτουργήσετε στους παραδοσιακούς σας ρόλους μέσα από ένα άλλο πρίσμα, η σχέση να δυναμώνει και το ζευγάρι να δένεται περισσότερο, έτοιμο να υποδεχτεί το νέο μέλος! Και καλή επιτυχία!
holding-hands-918990_640

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά γονιμότητα δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια