Βολεύομαι και βολεύω!

pillow-803132_1280Βολεύομαι και βολεύω! Βόλεμα και διευκολύνσεις, ανταλλαγές, χάρες.

Σκέφτομαι βέβαια, πόσο σύνηθες είναι αυτό σήμερα, και πόσο τελικά έχουμε λίγο πολύ όλοι εκπαιδευτεί να κινούμαστε έτσι.

Δυστυχώς πολλές φορές συναντώ ανθρώπους που βολεύονται. Θα μου πεις, «Τί κάκο έχει κάτι τέτοιο»; Σχετικά είναι όλα θα απαντήσω, λοιπόν. Το βόλεμα έχει κόστος! Το έχεις σκεφτεί ποτέ αυτό; Τίποτα δεν δίνεται «δωρεάν», πολύ απλά γιατί αυτή είναι η φυσική πορεία των πάντων. Δούναι και λαβείν. Παίρνεις βόλεμα, «πληρώνεις» το τίμημα.

Το τίμημα σε μία σχέση δεν είναι πάντα χρηματικό. Πάντα κάτι δίνουμε σε αντάλλαγμα· ο καθένας ό,τι του ζητηθεί από αυτόν που τον «διευκολύνει«. Άλλοι πληρώνουν με χρόνο, άλλοι με χρήμα, εξαγοράζοντας το βόλεμα τους, άλλοι με συναίσθημα, που πολλές φορές δεν αισθάνονται.

Στο δικό μου μυαλό το ερώτημα παραμένει «Για ποιό λόγο να θέλει κάποιος να παραμένει σε μία σχέση βολέματος, ή βολεμένη»; Τί είναι στην πραγματικότητα τόσο πολύτιμο και σημαντικό που δεν  μπορεί να το αποχωριστεί; Τί είναι αυτό που κάνει κάποιον να θέλει να παραμένει στάσιμος και να μην αναγνωρίζει το πραγματικό κόστος της συνθήκης που βιώνει; Πόσο μπορεί να διαρκέσει κάτι τέτοιο και τελικά πότε πέφτουν οι μάσκες και φαίνεται ο καθένας γι’ αυτό που πραγματικά είναι;

Κι εκεί έρχομαι να σκεφτώ και να συνειδητοποιήσω, έγκειται η διαφορά. Σκέφτομαι πως αυτός που θέλει και στοχεύει στην εξέλιξη του εαυτού του δεν βολεύεται με βολέματα! Όχι, εμφανίζεται με το δικό του μοναδικό πρόσωπο και διεκδικεί την ισοδυναμία στην σχέση, όχι την ευκολία!

Γιατί αυτό είναι το πρόβλημα: σε μία τέτοια σχέση, το πάνω χέρι το έχει συνήθως αυτός που κάνει την εμφανή διευκόλυνση!

Στην σχέση όπου ο καθένας είναι εξαρχής ο εαυτός του και δεν υπάρχουν μάσκες, δεν υπάρχουν ούτε εξυπηρετήσεις, ούτε βολέματα. Κι έτσι η σχέση μπορεί να είναι ισοδύναμη, χωρίς μετρήσεις, ποσοστά κι ανταλλάγματα. Σε μία τέτοια αυθεντική σχέση το «δούναι και λαβείν» που λαμβάνει χώρα στηρίζεται στην αλήθεια, είναι ξεκάθαρο.

Σε μία ξεκάθαρη σχέση, δεν βολεύει κανείς κανέναν, δεν «χρωστάει» κανείς στον άλλον κι έτσι τελικά μπορώ να πετύχω την αυθεντική συνάντηση κι επαφή· την αυθεντική συνέυρεση δύο φίλων, δύο συντρόφων, δύο συγγενών.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια