Σχέσεις και σχετίζομαι…

photo-montage-556806_1280Σχέσεις και σχετίζομαι!

Στις παρέες και στα πηγαδάκια συζητάμε καθημερινά πλέον για τις σχέσεις. Ακούω παντού γύρω μου να λένε «η σχέση» μου, ή «θέλω να κάνω μία ωραία σχέση», ή ακόμα και το «είμαι σε σχέση» και συνειρμικά γεννώνται πολλές σκέψεις και ερωτήματα στο μυαλό μου.

Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τί εννοώ εγώ και τί μπορεί να εννοεί κάποιος άλλος όταν μιλάει για σχέση. Φαντάζομαι πως οι περισσότεροι άνθρωποι μάλλον εννοούν την προσωπική, και ερωτική σχέση όταν αναφέρονται σε κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα όμως από την στιγμή που αλληλεπιδρώ με το περιβάλλον εξ ορισμού είμαι σε σχέση με αυτό και με τα πάντα και τους πάντες γύρω μου. Και βέβαια σκέφτομαι επίσης πως η πρώτη, η κύρια, η πιο σημαντική σχέση στη ζωή μου είναι  με τον εαυτό μου. Η σχέση μου με τον εαυτό μου σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το πως αντιλαμβάνομαι και πως συμπεριφέρομαι στους γύρω μου, και με την ίδια ακριβώς λογική η σχέση μου με τους άλλους μπορεί να λειτουργήσει σαν καθρέφτης στον οποίον βλέπω πράγματα που αφορούν εμένα, αρκεί να βέβαια να το θέλω και να έχω την επίγνωση.

Σκέφτομαι λοιπόν, πόσα χρήσιμα μαθήματα και πόσες πληροφορίες μπορώ να πάρω από την σχέση μου με τους άλλους ανθρώπους· πως το να σχετίζομαι και να αλληλεπιδρώ με οδηγεί στο να μάθω καλύτερα και τον εαυτό μου. Αναλογίζομαι πόσο όμορφα είναι φτιαγμένος αυτός ο ιστός των συνδέσεων και πως ο ένας γίνεται το λευκό πανί πάνω στο οποίο μπορεί να προβληθεί ο άλλος, να αφήσει ελεύθερα συναισθήματα, βιώματα, αρέσκειες και δυσαρέσκειες. Μέσα από αυτήν την σχέση λοιπόν μαθαίνω νέες πληροφορίες για τον εαυτό μου, ή ίσως επιτρέπω στον εαυτό μου πλέον να τις λάβει και να τις χρησιμοποιήσει προς όφελος του, κι έτσι εξελίσσομαι σε ατομικό επίπεδο, πράγμα που με κάνει να εξελίσσομαι και στο τρόπο που σχετίζομαι, δηλαδή να εμπλουτίζομαι όλο και περισσότερο ως άνθρωπος, φίλος, αδερφός, σύντροφος, γονέας.

Πόσο μα πόσο μεγάλο δώρο οι σχέσεις τελικά!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια