Σπεύδω βραδέως!

note-415143_1280Κάθομαι χαλαρά και παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου. Μικροί και μεγάλοι, άντρες και γυναίκες, ακόμα και μικρά παιδιά, όλοι γύρω μου τρέχουν πανικόβλητοι σαν να εξαρτάται η ζωή τους από αυτό! Φαίνεται σαν να είμαστε σε μία ατέρμονη μάχη με τον χρόνο: να προλάβω να πάω στο γραφείο, να προλάβω να μαγειρέψω, να προλάβω να γυμναστώ, να προλάβω να διασκεδάσω, να προλάβω, να προλάβω, να προλάβω….

“Και λοιπόν;” σκέφτομαι· τι θα γίνει αν δεν προλάβω κάτι από όλα αυτά; Συνειδητοποιώ πως τις περισσότερες φορές κυριολεκτικά «τρέχω και δεν φτάνω», πράγμα που με κάνει να συμπεραίνω ότι μάλλον είναι άκυρη η τόση βιάση αν δεν πηγαίνω πουθενά και δεν φτάνω στον στόχο/προορισμό μου. Το θέμα για μένα είναι να καταφέρω να πετύχω τον στόχο μου. Οπότε πρέπει να το δω διαφορετικά, να βρω μία άλλη οπτική γωνία να κοιτάξω τα πράγματα. Αναλογίζομαι τι θα μπορούσα να κάνω διαφορετικά.

Σκέφτομαι πως μπορώ να πετύχω αυτό το «σπεύδε βραδέως» που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και που δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει απόλυτα. Μέσα στην αναζήτηση και την ενδοσκόπηση μου κατανοώ ότι μάλλον χρειάζομαι να σπεύδω χωρίς να βιάζομαι, δηλαδή μάλλον να βάλω τα πράγματα σε μία σειρά κατάλληλη για εμένα, να δώσω προτεραιότητες και να αποφασίσω πόσα μπορώ να αναλάβω και να χωρέσω στην ημέρα μου χωρίς να αναγκαστώ να πιεστώ χρονικά. Κι έτσι όπως το θέτω τώρα, το ερώτημα μου φαίνεται να είναι πως θα εξασφαλίσω το να βιώνω συνειδητά το κάθετι με το οποίο ασχολούμαι, να ικανοποιούμαι και να το απολαμβάνω (χωρίς να τρέχω αμέσως να πιάσω το επόεμνο στην λίστα μου). Αποφασίζω ότι μπορώ και θα το πετύχω γιατί πραγματικά εξαρτάται μόνο από εμένα. Βάζω στόχο να ξεκαθαρίσω μέσα στο μυαλό μου τις προτεραιότητες μου, κι επιλέγω να κρατήσω τι έχει μεγαλύτερη αξία και βαρύτητα για εμένα, όχι σαν υποχρέωση απέναντι σε κάποιον άλλο αλλά σαν δέσμευση με τον εαυτό μου· από προσωπική επιλογή. Για να με βοηθήσω λίγο περισσότερο αποφασίζω ότι σε πρακτικό επίπεδο, για αρχή θα σημειώνω κάθε μέρα τα τρία πρώτα πράγματα στην λίστα προτεραιοτήτων μου και θα προσπαθώ  να τα φέρω εις πέρας (προχωρώντας σιγά σιγά αν δω ότι αντέχω θα προσθέσω ένα μέ δύο ακόμα χωρίς νόμως να φτάσω να βιαστώ για να τα κάνω. Αν πιεστώ ξαναγυρνώ στα τρία). Έτσι, θα μπορέσω να υπενθυμίζω στον εαυτό μου να κάνει τόσα όσα μπορεί και όσα χρειάζεται. Έτσι θα μπορέσω να κινηθώ στον δικό μου ρυθμό.

Από σήμερα υπόσχομαι: σπεύδω βραδέως!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά γονιμότητα δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια