Μεταμφιέζομαι

masks-457669_1280Με την αφορμή του Τριωδίου που άνοιξε αυτήν την Κυριακή, σκέφτομαι το νόημα και την μαγεία της Αποκριάς και του Καρναβαλιού. Και παρόλο που σε ένα αυστηρό πνευματικό-θρησκευτικό πλαίσιο ουσιαστικά οι λέξεις σημαίνουν το σταδιακό πέρασμα από την κρεατοφαγία στην νηστεία, εγώ επιλέγω να σταθώ σε ένα άλλο επίπεδο αυτών των ημερών, που είναι η μεταμφίεση.

Μεταμφιέζομαι, δηλαδή ντύνομαι κάτι άλλο, δηλαδή μου δίνεται η ευκαρία να πειραματιστώ, να απελευθερωθώ, να περάσω από το πραγματικό στο φανταστικό, να δημιουργήσω, να ενδυθώ και να υποδυθώ ρόλους, φύλα και υπόσταση. Σκέφτομαι ότι είναι ίσως η μοναδική φορά τον χρόνο που δικαιούμαι να αποποιηθώ την ανθρώπινη μου υπόσταση και μου επιτρέπεται να προσποιηθώ πως είμαι κάτι άλλο, κάτι υπερφυσικό, ένας ήρωας με υπεράνθρωπες δυνάμεις, ένας θεός, ένα στοιχείο της φύσης και σε αυτήν μου την μετουσίωση να βιώσω προσποιούμενος πως έχω την δύναμη να κάνω ό,τι θέλω εγώ! Σκέφτομαι πόσο μεγάλο περιθώριο ελευθερίας αλλά και πόσο μεγάλη δύναμη μου δίνει αυτή η φαντασίωση! 

Επιλέγοντας να συντονιστώ με την φαντασίωση μου μπορώ να βάλω ή να βγάλω την όποια μάσκα επιλέξω εγώ, χωρίς καμία λογοκρισία ή ερώτηση, μπορώ να αποκαλύψω κρυμμένες πλευρές του εαυτού μου, και για μια περίοδο του χρόνου να αφεθώ να ζήσω το δικό μου παραμύθι, στο οποίο είμαι ο σεναριογράφος, ο πρωταγωνιστής κι ο σκηνοθέτης ταυτόχρονα! Να αφήσω την φαντασία μου ελεύθερη να γίνω πάλι παιδί!

Αναλογίζομαι πόσο βαθιά ριζωμένα στο χρόνο είναι όλα αυτά τα έθιμα της Αποκριάς και ειδικότερα της μεταμφίεσης με μάσκες και πόσα πολλά μου επιτρέπουν να εκφράσω. Πόσες πτυχές του εαυτού  μου φανερώνω με την μεταμφίεση μου, πόσα λέω στους άλλους χωρίς να χρειαστεί να μιλήσω καν αλλά και ταυτόχρονα πόσα παρατηρώ για τους γύρω μου και πόσο διασκεδάζω σε αυτό το μαγικό παιχνίδι της μάσκας!

Φέτος λοιπόν, υπόσχομαι στον εαυτό μου να τιμήσω τα έθιμα και να αδράξω την ευκαιρία που μου δίνεται  να μεταμφιεστώ και να μετουσιωθώ, να διασκεδάσω, να εκφραστώ, και να νιώσω πάλι παιδί!

Καλή Αποκριά!

carnival-250936_640

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια