Καθρέφτης!

καθρέφτης«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, τα βλέπουμε όπως είμαστε εμείς» όπως είπε κι η Αναϊς Νίν. Τα πράγματα, οι συνθήκες, οι καταστάσεις είναι ουδέτερα δεν φέρουν νόημα ή σημασία από μόνα τους· εμείς, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αποδίδει το νόημα που ο ίδιος βλέπει στα πράγματα. Και χωρίς στην πραγματικότητα να το συνειδητοποιώ ο άλλος γίνεται ο καθρέφτης μου, μέσα στον οποίο βλέπω ξεκάθαρα εμένα!

Τί σημαίνει στην πράξη αυτό όμως;

Το νόημα που «διαβάζω» εγώ σε μία κατάσταση ή το συναίσθημα που νιώθω μέσα σε μία συνθήκη αντικατοπτρίζει κυριολεκτικά το δικό μου σύστημα αξιών, και τα δικά μου συναισθήματα, τις δικές μου σκέψεις. Όλα τα νοήματα που δίνουμε σε αυτά που συμβαίνουν είναι υποκειμενικά γιατί προκύπτουν από την προσωπική εμπειρία και το μοναδικό βίωμα του καθενός. Σκέφτομαι πως αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίο το ίδιο ακριβώς γεγονός κάποιος μπορεί αν το βιώσει «βαριά» ενώ κάποιος άλλος να το περάσει σχεδόν απαρατήρητο ίσως.

Σκέφτομαι πως κάτι τέτοιο γίνεται πολύ ξεκάθαρο αν επιλέξω να το δω, αν συνειδητά κατανοήσω το τι ακριβώς συμβαίνει. Ο καθρέφτης μου μπορεί να γινει ένα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο εργαλείο μέσα στο οποίο θα δω καλά τον εαυτό μου. Ίσως αυτά που βλέπω να μην μου αρέσουν για τον εαυτό μου, αλλά κι αυτά τα απενοχοποιώ κι επιτρέπω να τα δω για να μπορέσω να τα «δουλέψω» και να προχωρήσω. Επιτρέπω συνειδητά στον εαυτό μου να δει όλα τα χαρακτηριστικά του που φαίνονται στην εικόνα μου. Απενοχοποιώ τα αρνητικά και αποδίδω σεβασμό κι εκτίμηση στα θετικά!

Συνειδητά αφήνω τους άλλους να γίνουν ο καθρέφτης μου για να δω τα δικά μου κομμάτια, άλυτα θέματα, μπερδεμένα συναισθήματα, αρνητικές συμπεριφορές, και έτσι να τα σεβαστώ, να τα αγαπήσω και να εξελιχθώ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια