Κάθαρση!

Κάθαρση!

Κάθαρση!

Οι απόκριες έφτασαν στο τέλος τους και περιμένουμε όλοι με ενθουσιασμό το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα. Και παρόλο που στην πραγματικότητα οι χαρές, τα ξεφαντώματα και τα καρναβάλια τελείωσαν μία εβδομάδα πριν, όλοι παίρνουν μία μικρή παράταση αυτό το Σαββατοκύριακο και διεκδικούν ένα τελευταίο μασκάρεμα και συνακόλουθο γλέντι πριν από την Δευτέρα!

Σε ένα απόλυτα θρησκευτικό πλαίσιο η Καθαρά Δευτέρα σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, δηλαδή των ημερών της διατροφικής νηστείας και της πνευματική κάθαρση που οδηγεί στην Εβδομάδα των Παθών και κορυφώνεται την ημέρα του Πάσχα! Σκέφτομαι πως τα τελευταία χρόνια όμως όλο και περισσότερο εστιάζουμε στο διατροφικό κομμάτι της Σαρακοστής κια ξεχνάμε το πνευματικό, ίσως πιο σημαντικό παρόλα αυτά!

Για εμένα προσωπικά η Καθαρά Δευτέρα, σηματοδοτεί τον εξαγνισμό· είναι η αρχή μίας περιόδου που θεωρώ ότι μου δίνεται η ευκαιρία να εξαγνιστώ σωματικά και ψυχικά. Εξαγνίζομαι φυσικά στον ρυθμό που είναι για εμένα εφικτό. Εξαγνίζομαι χαρίζοντας στον εαυτό μου την δυνατότητα να δοκιμαστεί και να δοκιμάσει τα ψυχικά του αποθέματα και τα όρια του όταν τεστάρεται από εμένα την ίδια κι από τους άλλους, πολλές φορές ακόμα κι απλά από τις συνθήκες τις καθημερινότητας! Επιλέγω λοιπόν να δω μία άλλη διάσταση σε όλο αυτό πακέτο που μου προσφέρεται με θρησκευτικό περιτύλιγμα και κατ’ εμέ έχει σαφώς και πριν από όλα πνευματικές διαστάσεις.

Μέσα στο πνεύμα του εξαγνισμού και της κάθαρσης που έχω επιλέξει στοχεύω στο να καθαρίσω το σώμα μου, την ψυχή μου και το μυαλό μου από οτιδήποτε τοξικό. Επιλέγω λοιπόν να νηστέψω τις τροφές που εγώ η ίδια θεωρώ πως με βλάπτουν και μου δημιουργούν προβλήματα, τις τροφές που μου είναι τοξικές, και να ασκήσω αυτοπειθαρχία. Καθαρίζω το μυαλό μου από «βρώμικες» σκέψεις, όπως για παράδειγμα το να σκέφτομαι καχύποπτα για τους άλλους, ή να κάνω αγχωτικά σενάρια, κι εξαγνίζω την ψυχή μου από τοξικά συναισθήματα επιλέγοντας να μην κρατάω μέσα μου ό,τι με πληγώνει και να το αντικαθιστώ με εμπιστοσύνη κι αγάπη. Επιλέγω να μιλάω όμορφα στους άλλους και να συμπεριφέρομαι καλά σε όλους με συμπεριφορές που πηγάζουν από εκεί που πηγάζει και το χαμόγελο μου!

Αυτά είναι για εμένα κάθαρση κι εξαγνισμός! Η περίοδος της Σαρακοστής με αφυπνίζει και λειτουργεί για εμένα σαν μια «πρακτική» που μου θυμίζει ποια θέλω να είμαι όλο τον χρόνο!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά γονιμότητα δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια