Φιλίες Ψυχής!

Σκέφτομαι πόσο γεμίζει η ψυχή όταν περνάς τα πρωινά και τα απογεύματα με φίλους. Πως αναβιώνουν τα συναισθήματα και γεμίζουν καύσιμα οι φιλίες της ψυχής μέσα από το μοίρασμα.

Πόσο πολύ παιδί γίνεσαι πάλι όταν γυρνάς μαζί με το παιδί σου σε εκείνα τα χρόνια τα παλιά, στα ζεστά σπιτικά και στις μοσχοβολιστές κουζίνες, με όλους εμάς γελαστούς αραδιασμένους γύρω από ένα τραπέζι.
Σκέφτομαι πως στην προσπάθεια μου να δημιουργήσω αναμνήσεις στο παιδί μου, αναμνήσεις χαράς και μοιράσματος που δεν θα σβήσουν ποτέ από την μνήμη, ανασύρω κι εγώ μνήμες, μνήμες που ευτυχώς κάποιοι άλλοι φρόντιζαν με τη σειρά τους για μένα.

Κι ενώ βρίσκομαι με ανθρώπους που πρόσφατα γνώρισα, που δεν έχω μεγαλώσει μαζί τους αλλά μας έφερε κοντά η συνθήκη, μας έφερε κοντά μία τάξη νηπιαγωγείου πριν λίγα χρόνια, παρόλα αυτά νιώθω τόσο οικεία, γιατί μας ενώνουν κοινές εμπειρίες, αναμνήσεις παιδικών χρόνων και μοιρασμάτων συναισθηματικών που μας βοηθούν να ταυτιστούμε. Να ταυτιστούμε συναισθηματικά, κι έτσι αραδιασμένοι όπως είμαστε πάνω από ταπεράκια με ό,τι περίσσεψε από ένα πάρτυ, τσιμπολογάμε και μιλάμε. Όπως παλιά, στο γνωστό μοτίβο της Ελληνικής οικογένειας όλες μας οι κουβέντες πάνω από το φαγητό. Με την ζεστασιά της παρέας να συναγωνίζεται την ζεστασιά της τροφής· τροφή για το σώμα και τροφή για την ψυχή, να εναλλάσσονται σε ένα αέναο μοίρασμα.

Κι ανταλλάσουμε αναμνήσεις, και βρίσκουμε κοινές κοσμοθεωρίες κι αντίληψη για την ζωή, κι ανακαλύπτουμε πως κάθε μέρα όλο και περισσότερο δένει το παρεάκι μας κι από απλοί γνωστοί ξεκινώντας κάποτε, γινόμαστε φίλοι, δένουμε, και μοιραζόμαστε και την καθημερινότητα μας, το σήμερα μας και γεμίζοντας τις ψυχές των παιδιών μας γεμίζουμε κι εμείς· κι όλο και πιο πολύ γελάμε κι όλο και πιο πολύ δένουμε, κι όλο και πιο πολύ μπαίνουμε ο ένας στην ζωή του άλλου – στα ωραία και στα πιο δύσκολα – και στηριζόμαστε μαζί και όλο και μεγαλώνει το μοίρασμα κι όλο και πολλάπλασιάζεται η χαρά!

Κι όλα τελικά έναν κύκλο κάνουν και γυρίζουν· γύρω-γύρω γυρνάνε πάλι από την αρχή εκεί που ξεκίνησαν για να κλείσουν και ν’ ανοίξουν άλλοι νέοι κύκλοι, να πληθύνουν οι εμπειρίες και να ξαναγίνει μοιρασιά!
Γιατί ποιός είπε ότι οι αγνές φιλίες είναι μόνο για τα παιδιά;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια