Εξάρτηση, κι Ανεξαρτησία!

private-road-511717_1280Όταν ήμουν 19 χρονών μία πολύ αγαπημένη μου δασκάλα μου χάρισε ένα καταπληκτικό βιβλίο, το οποίο σηματοδότησε τον τρόπο σκέψης και την εξέλιξη μου. “Οι περιοχές των σφαλμάτων σας” από τον επίσης αγαπημένο μου Wayne Dyer.

Οι σκέψεις μου τις τελευταίες μέρες γυρνούν γύρω από αυτό το βιβλίο κι όλα αυτά που είχα διαβάσει και ξαναδιαβάσει κάποτε (είναι το βιβλίο της επανάληψης, το διαβάζω κάθε 5 χρόνια). Σήμερα, με αφορμή συζητήσεις και συνεδρίες των τελευταίων ημερών, η σκέψη μου στάθηκε σε κάτι που γράφει ο Dyer και πολύ δύσκολα θυμόμαστε οι περισσότεροι στην καθημερινότητα μας. Γράφει για την εξάρτηση μας από τους άλλους ανθρώπους, π.χ. από την μητέρα μας ή από τον σύντροφο μας, και πως χωρίς να το καταλαβαίνουμε συντηρούμε με διάφορους τρόπους την συνθήκη αυτή. Σκέφτομαι λοιπόν πως οι περισσότεροι πιστεύουν ότι εξάρτηση από κάποιον άλλο είναι μόνο αυτό που εμφανώς φαίνεται εξαρτημένη συμπεριφορά, όπως λόγου χάρη το να υποκύπτω στα γούστα και στα χατήρια του άλλου. “Είναι όμως μόνο αυτό τελικά; είναι τόσο απλό;” αναρωτιέμαι.

Σκέφτομαι ότι όντως δεν είναι τόσο απλό γιατί στην πραγματικότητα οι εξαρτητικές μας συμπεριφορές έχουν πολλές όψεις, ή πολλές διαφορετικές χροιές, ίσως. Και σκέφτομαι πως εν τέλει πιο “επικίνδυνη” είναι η έκφραση που δεν φαίνεται εκ πρώτης· είναι η όψη εκείνη που μοιάζει με ευθεία έκφραση· είναι η όψη που φαίνομαι να εστιάζω σε μένα και να ασχολούμαι με μένα, αλλά όχι ακριβώς! Όπως λέει δηλαδή ο Dyer ακόμα κι όταν δρω βάσει του να ΜΗΝ αντιδράσω στα λεγόμενα ή τις πράξεις του άλλου, όταν σκέφτομαι πως να ΜΗΝ του δώσω ικανοποίηση κι η δική μου δράση προκύπτει από το πως να ΜΗΝ ικανοποιήσω εσένα με τον οποίον π.χ. είμαι θυμωμένη, το μόνο που καταφέρνω είναι να συντηρώ εσένα ως κέντρο μου· να είσαι εσύ το σημείο αναφοράς μου, και τελικά πάλι να με ελέγχεις εσύ.

Σκέφτομαι πως χρειάζεται να κρατήσω στο μυαλό μου ότι θέλω οι δράσεις μου κι οι συμπεριφορές μου να βασίζονται στα δικά μου “θέλω” και να κάνω τις επιλογές μου βάσει αυτού!

Αποφασίζω λοιπόν να επικεντρωθώ σε αυτό· βάζω στόχο μου να κινούμαι με γνώμονα εμένα και να δρω  βασισμένη στις δικές μου ανάγκες κι επιθυμίες, κι όχι απλώς να αντιδρώ στα πράγματα, γιατί ο μόνος υπεύθυνος για εμένα είμαι εγώ!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια