Ερωτεύομαι στα χρόνια του inbox!

Μπήκα πάλι σε σκέψεις… Διαβάζοντας ένα άρθρο για το πως έχει εκλείψει το “ερωτεύομαι” σήμερα..
Και καθώς η μία σκέψη έφερνε την άλλη με ταξίδευαν οι συνειρμοί μου σε διάφορα μονοπάτια, και ξεπηδούσαν από γωνιές του μυαλού κι άλλες ιδέες.

Ναι, σκέφτομαι η αλήθεια είναι πως και στην δική μου εμπειρία των τελευταίων χρόνων παρατηρώ να εκλείπει το “ερωτεύομαι”, τουλάχιστον όπως το έχει βιώσει η δική μου γενιά για να μην πω πως το έχει βιώσει η προηγούμενη.
Κι όλο θυμάμαι και την μάνα μου που έλεγε και ξαναέλεγε “αν δεν χορέψεις μπλουζ πως θα ερωτευτείς;”

Να νιώσεις τον άλλον· να σε αγγίξει και να ανατριχιάσεις· να σε αγκαλιάζει και να σε χορεύει αργά και αισθησιακά, να είστε μαζί παρόντες στη στιγμή του “ερωτεύομαι” ή όπως πολύ ωραία το λένε στα Αγγλικά “falling in love”, γιατί ναι, σε όλες τις γλώσσες ο χρόνος που χρησιμοποιούμε είναι ενεστώτας διαρκείας, και ναι το “ερωτεύομαι” είναι μια διαδικασία συν τω χρόνω!

Είναι ένα μοίρασμα βιωματικό!Κι επανέρχομαι γοργά στην ροή της σκέψης μου. Αναρωτιέμαι μάλλον πώς γίνεται λοιπόν μια τόσο συγκλονιστική διαδικασία, μία ολοκληρωτική αισθητικά διαδικασία, εκεί που όλες οι αισθήσεις κορυφώνονται χωρίς καν να έχεις απαραίτητα σαρκική επαφή με το έτερον ήμισυ, να έχει περιοριστεί σε ένα tweet, ένα like, ή πολλά p.m. και sms.

Και μην παρεξηγηθώ όλα αυτά καλά είναι αλλά μόνα τους είναι λειψά, είναι στείρα. Δεν είναι έρωτας και δεν είναι μεγαλειώδη γιατί δεν αναφέρονται στο όλον μας, στον αισθητικό μας κόσμο και στην ψυχή μας.Κι όλο κρυβόμαστε,κι όλο πιο μόνοι είμαστε. Θα μου πεις ζούμε την εποχή της τεχνολογίας, και της ταχύτητας, και ναι βέβαια θα συμφωνήσω, άλλωστε πρώτη τρέχω πάντα στα τεχνολογικά άλματα, αλλά…Υπάρχει κατά την γνώμη μου ένα μεγάλο “αλλά” εδώ.

Κατά την γνώμη μου πάλι θέμα ορίων και πρόθεσης του χρήστη είναι. Έχει κι η τεχνολογία τα όρια της. Ωραίο το διαδίκτυο, ωραίο το facebook, tweeter, insta, κλπ κλπ κλπ, φτάνουν όμως μέχρι ένα σημείο.

Για μένα, ας πούμε, το σημείο αυτό είναι καθαρά λειτουργικό στην καθημερινότητα, χρηστικό πολλές φορές και βέβαια εξυπηρετικό σε θέμα χρόνου κι απόστασης.

Δεν αντιλέγω,  αυτά τα μέσα είναι εξαιρετικά όταν χρησιμοποιούνται για τον λόγο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί, δηλαδή να μειώνουν τον χρόνο και την απόσταση όταν κάτι τέτοιο χρειάζεται. Για παράδειγμα, είναι ωραιότατα εργαλεία για να μοιραστώ – αν το επιθυμώ – τις σκέψεις μου και τις εμπειρίες μου με χιλιάδες κόσμου ταυτόχρονα (κάτι που δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά λόγω φυσικών περιορισμών) και για να επικοινωνήσω με τους φίλους μου που μένουν στην Αυστραλία!Μέχρι εδώ καλά.Δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη επαφή, την όψη, την μυρωδιά, το άγγιγμα, το χαμόγελο και τα λαμπερά μάτια, στοιχεία θεμελιώδη στο “ερωτεύομαι”…Ναι έχουν όρια· τελειώνουν κάποτε. Δεν μπορούν με τίποτα να υποκαταστήσουν το ατελές (κι ατελείωτο) του έρωτα.Αυτό που μπορούν όμως να κάνουν είναι να λειτουργήσουν – δυστυχώς – ως ασπίδα ή μήπως καλύτερα να πω ως βιτρίνα, για τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Σκέφτομαι πόσο καλά μπορεί να κρυφτεί κάποιος πίσω από την τεχνολογία, πως μπορεί να καταργήσει το κριτήριο του ενστίκτου και των αισθήσεων και τελικά πως μπορεί να θεωρεί ότι προστατεύεται συναισθηματικά όταν λειτουργεί πίσω από κλειστές πόρτες μηνυμάτων και απρόσωπα like. Δεν εκτίθεται (νομίζει) οπότε και δεν ρισκάρει να χάσει. Πάντα εκεί στο φόβο του να χάσει ή να πληγωθεί, χωρίς απαραίτητα την επίγνωση που χρειάζεται. Ξεχνάτε πως υπάρχει και το κερδίζω και το χαίρομαι!

Σαφώς υπάρχουν κάποιοι εκεί έξω που φοβούνται να εκτεθούν και να δοθούν συναισθηματικά κι έτσι ικανοποιούνται με την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που τους δίνει το κρύβομαι πίσω από μια οθόνη.Αλλά, είναι μόνο αυτό: ψευδαίσθηση!

Δεν υπάρχει ασφάλεια τέτοιου τύπου αν δεν είναι κανείς ασφαλής με τον εαυτό του πρώτα.

Δεν υπάρχει εγγύηση φίλοι μου στον έρωτα!

Είναι επιλογή ο έρωτας· ερωτεύομαι σημαίνει βιώνω ολοκληρωτικά· ερωτεύομαι σημαίνει επιλέγω να πηδήξω από τον βράχο γιατί εμπιστεύομαι τον εαυτό μου ότι έχω κρίνει καλά κι ότι στην αμοιβαιότητα του έρωτα όχι απλά δεν θα πέσω αλλά θα με πιάσει ο άλλος και θα πετάξουμε μαζί!

Κανένα social medium δεν μπορεί να στο δώσει αυτό! 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια