Βιβλία για Γονείς· και μελλοντικούς Γονείς!

Καθώς κυρίως ασχολούμαι με οικογένειες και συμβουλευτική γονέων έχω πάντα μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύπτω βιβλία που μπορώ να προτείνω στις ομάδες μου, στην Σχολή Γονέων αλλά και σε φίλους που συχνά με ρωτάνε πως να αντιμετωπίσουν κάποιο θέμα.

Έτσι λοιπόν τώρα διαβάζω με μανία και μεγάλη χαρά τα βιβλία που μου έστειλαν από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ γιατί πραγματικά έχουν πολλά να μας πουν για πρακτικά θέματα που απασχολούν όλους του γονείς.

Και βέβαια θεωρώ απαραίτητο εργαλείο τα “έξυπνα”, μικρά βιβλία-εγχειρίδια συμβουλών όχι μόνο για τους γονείς αλλά και για όσους σκοπεύουν να γίνουν γονείς. Είναι καλό να είμαστε ενήμεροι και προτετοιμασμένοι.

  1. Οδηγός επιβίωσης για νέους γονείς – οι πρώτοι 3 μήνες, Γουέντι Γκριν

Ένα μικρό κατανοητό κι εύχρηστο βιβλίο που αναλαμβάνει να λύσει όλες τις απορίες που προκύπτουν μόλις γίνεσαι γονιός. Είναι χωρισμένο σε μικρά κεφάλαια που όμως καλύπτουν όλα τα βασικά θέματα που προκύπτουν τους 3 πρώτους μήνες – κι όχι μόνο- της ζωής του μωρού σου κι έτσι μπορείς άμεσα να ανατρέξεις σε αυτό που σε ανησυχεί. Θέματα όπως ο ύπνος, το κλάμα, ο θηλασμός κι οι δυσκολίες του, μικρά θέματα υγείας, αλλά και η εξίσου σημαντική φροντίδα του εαυτού μας με ένα μωρό καλύπτονται πρακτικά κι άμεσα! Πιστέψτε με απαραίτητο εργαλείο για να μπορείς την ώρα της “κρίσης” να βρεις άμεσα απαντήσεις!

2. Οδηγός ύπνου για το μωρό σας – από την γέννηση μέχρι το πρώτο έτος, Στέφανι Μοντέλ

Κι όμως, ναι! Είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα ο ύπνος για ένα βρέφος. Χωρίς τον ύπνο δεν ξεκουράζεται ο εγκέφαλος να αφομοιώσει τις πληροφορίες που λαμβάνει, και φαντάσου ότι σε αυτήν την ηλικία οι πληροφορίες είναι δισεκατομμύρια κι έρχονται κατά ριπάς! Οπότε χρειάζεται ανανέωση, ξεκούραση, αφομοίωση και δημιουργία νέων συνάψεων. Κι όλα αυτά τα πολύτιμα χτίζονται στον ύπνο του βρέφους. Εδώ λοιπόν η Στέφανι Μόντελ μας δίνει οδηγίες για καλό και ασφαλή ύπνο, λύσεις για τον ανήσυχο ύπνο, και εξηγεί την σχέση τροφής και ύπνου, τις ανάγκες ύπνου ανάλογα με την ανάπτυξη του βρέφους, αλλά και το πως να κατανοήσεις τι ακριβώς χρειάζεται το δικό σου παιδί, και πως να το βοηθήσεις να βρει τον ρυθμό του. Μην παραλείψεις να κρατήσεις σημειώσεις στο ημερολόγιο ύπνου που σου δίνεται στο τέλος του βιβλίου, εργαλείο απαραίτητο για κάθε νέο γονιό!

3. Αυτοεκτίμηση για κορίτσια & Αυτοεκτίμηση για αγόρια – 100 συμβουλές για να μεγαλώσετε ευτυχισμένα και γεμάτα αυτοποεποίθηση παιδιά, Ελίζαμπεθ Χάρτλεϊ-Μπρούερ

Διαφέρει η ψυχολογία των αγοριών από την ψυχολογία των κοριτσιών; Ναι, διαφέρει όχι η ψυχολογία αυτή καθ’ αυτή αλλά η ψυχοσύνθεση τους, και οι ανάγκες της κοινωνικοποίησης τους. Γι’ αυτόν τον λόγο ο ΜΙΝΩΑΣ μας δίνει την διαφορετική προσέγγιση που χρειάζεται το κάθε φύλο για να κατανοήσουμε τι ακριβώς χρειάζεται το παιδί μας για να χτίσει αυτοεκτίμηση, πως ενισχύονται δεξιότητες όπως η υπομονή, η αυτοπειθαρχία, η ευαισθησία, η ενεργοποίηση, η ψυχική ανθεκτικότητα και τόσες άλλες. Και θα σου πως ότι στην εμπειρία μου μέχρι τώρα το κυρίαρχο θέμα των ανηλίκων που έρχονται στο γραφείο μου σήμερα είναι η αυτοκτίμηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τις μικρές ηλικίες να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να δομήσουν ένα άρτιο οικοδόμημα, με αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση!

4. Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνές – πως αντιμετωπίζονται προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών προσχολικής ηλικίας, Τζέρρυ Γουάϊκοφ & Μπάρμπαρα Γιούνελ

Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας (1-5 ετών) έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και στάσεις δημιουργώντας έτσι συνθήκες με συμπεριφορές μη αποδεκτές, και μας βάζουν στην διαδικασία να πρέπει να σκεφτούμε αν όντως πράττουμε σωστά στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα πράγματα. Στην κατάλληλη ηλικία για να χτίσουμε μία σχέση οριοθέτησης και επικοινωνίας πλέον, μας βοηθάει το βιβλίο των Γουάϊκοφ & Γιούνελ προσφέροντας έναν ας τον πούμε χάρτη στις συμπεριφορές που χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι μπορεί να προκύψουν σε αυτές τις ηλικίες. Τέτοιες συμπεριφορές είναι η επίθεση, ή αντίστοιχα η υπερβολική συστολή, η ακαταστασία, οι κακές λέξεις, η αδελφική αντιζηλία και πολλά πολλά ακόμη που είμαι σίγουρη ότι όλοι οι γονείς συναντάμε σε αυτές τις ηλικίες. Ένα πολύ πρακτικό βιβλίο που δίνει παραδείγματα προς αποφυγή (λάθος διαχείριση) και παραδείγματα προς μίμηση (σωστή διαχείρηση) σε μεστά και σύντομα κεφάλαια.

5. Το βιβλίο του Lykke – ο Δανέζικος τρόπος για την κατάκτηση της ευτυχίας, Μάϊκ Βάϊκινγκ

Άφησα το πιο αγαπημένο μου για το τέλος, βέβαια! Ένα βιβλίο για τον οποιονδήποτε κι ειδικά για γονείς, οι οποίοι μέσα στην τρέλλα της καθημερινότητας του να τα προλάβεις όλα και να είσαι και ο σούπερ γονέας χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους και την δική τους ευτυχία. Μετά το παγκόσμιο Best Seller “Το βιβλίο του Hygge” ο συγγραφέας έρχεται να μας δώσει άλλο ένα δωράκι, μία πρόταση για το πως μπορούμε ακολουθήσουμε το δικό μας μονοπάτι της ευτυχίας. Μέσα από συμβουλές που περιέχουν την συντροφικότητα αλλά όχι το χρήμα, την υγεία, την εμπιστοσύνη, την καλοσύνη, την φιλία και την ελευθερία χρόνου, οδηγούμαστε στο πως να δημιουργήσουμε ο καθένας για τον εαυτό του το ιδανικό σενάριο ζωής και όχι μόνο αυτό αλλά να το βιώνουμε στην πράξη κάθε μέρα! Τολμήστε το!

Να σας θυμήσω θέλω εδώ πως καλοί γονείς είναι οι παρόντες γονείς, οι χαρούμενοι κι αυθεντικοί άνθρωποι πρώτα από όλα!

Με αγάπη κι ευγνωμοσύνη,

Χριστιάνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια