Δεν θέλουν Τιμωρία, Αγάπη θέλουν!

Ένας οδηγός για να μεγαλώσετε συνεργάσιμα, ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά, μέσα από την αγάπη και την κατανόηση!

Πολύ συχνά με ρωτάτε, στα σεμινάρια και στις σχολές γονέων που κάνουμε μαζί, για την τιμωρία. Με ρωτάτε αν χρειάζεται η τιμωρία, και πώς θα πειθαρχήσουν τα παιδιά χωρίς αυτήν. Η απάντηση μου είναι σταθερά η ίδια. Δεν πιστεύω στην τιμωρία γιατί δεν μαθαίνει τίποτα απολύτως στα παιδιά. Πιστεύω στα όρια, στις φυσικές και λογικές συνέπειες των πράξεων μας, στην επικοινωνία και την αγάπη. Πιστεύω σε έναν γονέα εκπαιδευτή/προπονητή ζωής, που μέσα από την αγάπη και τον σεβασμό μεγαλώνει παιδιά με αυτοεκτίμηση!

Κι έτσι το βιβλίο που έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες ήρθε να επιβεβαιώσει ακριβώς αυτό! «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν!», ένα βιβλίο οδηγός για το πώς να μεγαλώσετε συνεργάσιμα, ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά, από την Sarah Ockwell-Smith. Η συγγραφέας είναι μαμά τεσσάρων παιδιών, με σπουδές ψυχολογίας, ψυχιατρικής και μαιευτικής, ασχολείται με την λεγόμενη «ήπια διαπαιδαγώγηση» (gentle parenting) και αρθρογραφεί για θέματα σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

Πρέπει να σας πω ότι το ρούφηξα κυριολεκτικά, καθώς προτείνει μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο πως να μεγαλώσουμε παιδιά χωρίς τιμωρία, ξεχνώντας ό,τι μπορεί να ίσχυε παλιά, πετώντας από το κεφάλι μας τις ιδέες που «αμάσητα» έχουμε καταπιεί και υιοθετώντας μια νέα στάση στην λεγόμενη πειθαρχία.

Η συγγραφέας προτείνει μία μέθοδο που βασίζεται στην αγάπη, τον σεβασμό και την επικοινωνία με το παιδί μας, με όρια και χωρίς όρους. Προτείνει να δουλέψουμε μαζί με το παιδί. Μας καθοδηγεί βήμα-βήμα, σε 15 σύντομα κεφάλαια, ώστε να κατανοήσουμε το δικό μας στόχο ως γονείς, την ψυχολογία και τις ικανότητες του παιδιού ανά ηλικία, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και τις συμπεριφορές και των δύο πλευρών, τι μπορούμε να προσδοκούμε σε κάθε περίπτωση και πως να εφαρμόσουμε την ήπια διαπαιδαγώγηση. Εξηγεί γιατί η τιμωρία δεν δουλεύει, και δεν θα δουλέψει ποτέ μαρκοπρόθεσμα, αλλά και γιατί λογικά δουλεύει η ήπια διαπιαδαγώγηση. Ο γονέας γίνεται εκπαιδευτής/διδάσκαλος και το παιδί μαθητής/συνεργάτης. Γι’ αυτόν τον λόγο και το βάζω στην λίστα μου με τα βιβλία οδηγούς!

Είναι απλά γραμμένο, κατανοητό και σαφές· με άλλα λόγια πρακτικό, για όλους τους γονείς που ψάχνουν απαντήσεις και λύσεις στην καθημερινότητα.

Μέσα στο πλαίσιο που η ίδια προτείνει, η συγγραφέας μας λέει ότι «Τα πέντε βήματα προς την αποτελεσματική, ήπια πειθαρχία συνδέονται με ΗΠΙΕΣ τακτικές:

 • Ηρεμία
 • Προσδοκίες ρεαλιστικές
 • Ισχυρή σύνδεση με το παιδί
 • Επίγνωση κι έλεγχος συναισθημάτων
 • Σαφής εξήγηση και καλό παράδειγμα

Δίνει λύσεις σε συμπεριφορές όπως:

 • Γκρίνια και Κλάμα
 • Βίαιη κι άπρεπή συμπεριφορά
 • Ανυπακοή κι άρνηση σε κάθε εντολή
 • Αγένεια
 • Ψέμματα
 • Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Το «Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν» είναι ένα βιβλίο που συστήνω σε όλους τους γονείς, και βέβαια στις σχολές γονεών μου, γιατί ως ψυχολόγος αναγνωρίζω την επιστημονική του βάση κι ως μαμά κι εγώ η ίδια μπορώ να αντιληφθώ την πρακτική του εφαρμογή. Επίσης καλύπτει ηλικιακά όλο το φάσμα από την νηνπιακή ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Είναι ένα βιβλίο που κάνει την θεωρία πράξη, για να μπορέσουν να την κάνουν κι όλοι οι γονείς που αναζητούν λύσεις για την ανατροφή των παιδιών τους!

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, και μπορείτε να το βρείτε στο www.dioptra.gr, να το παραγγείλετε online, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία!

Με αγάπη,

Χριστιάνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια