Σε αναζήτηση του Κατάλληλου Συμβούλου

authentic-386651_640Οι περισσότεροι από εμάς κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε αισθανθεί την ανάγκη να συμβουλεύτουμε κάποιον “ειδικό” σε θέματα ψυχικής υγείας, είτε γιατί δεν αισθανόμαστε καλά, είτε γιατί διανύουμε μία δύσκολη περίοδο, χρειαζόμαστε υποστήριξη ή και συμβουλές για να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Κι έτσι προκύπτει το ερώτημα: “Ποιός είναι ο κατάλληλος ειδικός;”. Πως μπορεί να βρει κανείς τον κατάλληλο άνθρωπο για να συμβουλευτεί, κάποιον που να ταιριάζει στους στόχους και στις αναζητήσεις που έχει ο καθένας μας; Ας δούμε μερικές συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου ατόμου/ειδικού:
  • Αναζητήστε τον σωστό τύπο “ειδικού”
Η πρώτη σας κίνηση είναι να αποφασίσετε τι είδους υποστήριξη χρειάζεστε. Οι ψυχολόγοι/ψυχοθεραπευτές, οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας κι οι life coaches  έχουν διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα, αναφέρονται σε άλλου είδους θεραπευόμενους, και εργάζονται με άλλο τρόπο/χρόνο. Οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε πρώτα εσείς ποιός είναι ο στόχος σας, αν σας ενδιαφέρει η διαζώσης συνεδρία ή η διαδικτυακή, καθώς επίσης και τι γένους θέλετε να είναι ο θεραπευτής.
  • Ζητήστε να σας συστήσουν κάποιον
Ρωτήστε φίλους και γνωστούς ή κάποιον που αναφέρει ότι πηγαίνει σε ψυχολόγο, για να σας συστήσουν κάποιον ειδικό. Ακόμα κι αν η δική σας ανάγκη είναι διαφορετική από του φίλου σας (π.χ. οικογενειακή θεραπεία εκείνος, συμβουλευτική υποστηριξη στην υπογονιμότητα εσείς) μπορείτε να καλέσετε τον θεραπευτή που σας σύστησαν και να ζητήσετε να σας συστήσει κάποιον πιο εξειδικευμένο στις δικές σας ανάγκες.
  • Ρωτήστε στα γραφεία του δήμου
Πολλές φορές τα γραφεία των δήμων και των κοινοτήτων έχουν συμβουλευτικά κέντρα, και ειδικότερα απευθύνονται σε δημότες για αυτό και προσφέρουν τις υπηρεσίες σε προνομιακές/συμβολικές τιμές. Ακόμη κι αν δεν έχουν όμως μπορούν να σας ενημερώσουν για τους ιδιώτες που ανήκουν στον συγκεκριμένο δήμο, για οργανώσεις κι εθελοντές.
  • Αναζητήστε στο διαδίκτυο
Στο διαδίκτυο θα βρείτε σίγουρα διαφημίσεις συμβούλων, κι επαγγελματικούς καταλόγους που είναι πολύ χρήσιμοι. Εκτός αυτού θα βρείτε ιστοσελίδες συμβούλων/θεραπευτών, πράγμα που σας δίνει και την δυνατότητα να δείτε ίσως και κάποια φωτογραφία, πληροφορίες για την κατάρτιση και την εξειδίκευση του, κι ίσως με ποιους φορείς συνεργάζεται. Διαβάστε τα προφίλ που βλέπετε κι ενημερωθείτε για τις προσεγγίσεις που ακολουθοεί ο καθένας για να δείτε εάν κάτι ταιριάζει με την δική σας ανάγκη και στάση ζωής.
  • Επικοινωνήστε με ένα Σύμβουλο
Αφού κάνετε αυτήν την “έρευνα αγοράς” κι έχετε περιορίσει τα αποτελέσματα σας σε λίγους συμβούλους που ταιριάζουν στα δικά σας ατομικά κριτήρια περάστε στο επόμενο στάδιο που είναι το να επικοινωνήσετε μαζί τους απευθείας (συνήθως τηλεφωνικώς). Κι επειδή εδώ είναι που οι περισσότεροι από εμάς μπλοκάρουν, είναι καλό να θυμήσετε στον εαυτό σας ότι χρειάζεστε την υποστήριξη κι οτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι επαγγελματίες που συναναστρέφονται και με άλλους ανθρώπους με παρόμοια με τα δικά σας θέματα καθώς αυτή είναι η δουλειά τους! Εάν σας απαντήσει κάποιος άλλος (συνεργάτης ή γραμματέας για παράδειγμα) τότε αφήστε τα στοιχεία σας και έναν αριθμό τηλεφώνου για να επικοινωνήσει μαζί σας ο ψυχολόγος. Κατά την τηλεφωνική σας συνομιλία είναι καλή ιδέα να εκφράσετε τι ακριβώς ζητάτε εσείς καθώς και να ρωτήσετε τυχόν γενικές απορίες που έχετε για την διαδικασία της συνεδρίας καθώς και το κόστος, χωρίς όμως να μπείτε σε περιττές λεπτομέρειες που θα πείτε από κοντά. Παρατηρήστε τον τόνο της φωνής και την συνομιλία σας. Αν όλα σας ταιριάζουν κανονίστε την πρώτη σας συνάντηση, στην οποία ουσιαστικά θα έχετε την ευκαιρία να γνωριστείτε και να ρωτήσετε ο,τι άλλο θελετε καθώς και μπείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Αν κάποια απάντηση σας προβληματίζει εκφράστε το! Είναι κι ο μόνος τρόπος να επικοινωνήσετε καλύτερα και να σας δωθεί περαιτέρω εξήγηση για κάτι που ίσως από μόνος σας να θεωρούσατε δεδομένο.
  • Χρησιμοποιήστε την διαίσθηση σας
Μετά την πρώτη σας συνάντηση σκεφτείτε τις πληροφορίες που πήρατε, και πολύ περισσότερο το πως νιώσατε στην συνάντηση σας. Τα πτυχία και οι τίτλοι δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι εσάς σας ταιριάζει αυτός ο σύμβουλος ή αυτή η προσέγγιση. Αναλογιστείτε πως νιώθατε και πως βλέπετε την σχέση σας μαζί του χωρίς να εντυπωσιάζεστε από τα τυπικά προσόντα μόνο. Νιώσατε άνετα ή άβολα, για παράδειγμα; Σαφώς και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να εξοικοιωθείτε με έναν νέο άνθρωπο αλλά αν όντως νιώθετε άβολα συζητήστε το. Αν πιστεύετε ότι δεν σας ταιριάζει ο θεραπευτής να είστε ειλικρινής και να ζητήσετε να σας συστήσει κάποιον άλλο. Αν νιώθετε να σας ενοχλεί κάτι στην διαδικασία της θεραπείας οπωσδήποτε συζητήστε το γιατί αυτό είναι η ευκαιρία να δουλέψετε προς την αυτογνωσία.
  • Κάνετε την σκέψη, πράξη!

psychotherapy-466987_640

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια