Ακούστε με προσοχή! Τα μυστικά του καλού ακροατή και πως να τα εφαρμόσετε!

Portrait of a business consultant discussing with other colleagues

Portrait of a business consultant discussing with other colleagues

Σε όλους μας έχει τύχει να μιλάμε με κάποιον φίλο ή με τον/την σύντροφο μας, ή και στον εργασιακό μας χώρο και να πιστεύουμε ότι αυτό που λέμε είναι απόλυτα κατανοητό από τον συνομιλητή μας. Θέλουμε σαφώς να πιστεύουμε ότι ο δέκτης των λόγων μας, όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, μας ακούει και μας αντιλαμβάνεται. Τα πράγματα όμως είναι λίγο διαφορετικά στην πράξη. Στην καθημερινότητα οι περισσότεροι είμαστε πολύ απασχολημένοι και η προσοχή μας διασπάται εύκολα όταν μιλάει κάποιος άλλος, και συνήθως μάλλον περιμένουμε απλά την σειρά μας για να πούμε κάτι, οτιδήποτε. Οπότε θα έλεγα πως η επικοινωνία καθίσταται δύσκολη έως και ακατόρθωτη. Μάλλον λυπηρό!

Το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη επικοινωνία είναι να μάθω να ακούω. Αν θέλω να ακουστώ χρειάζεται πρώτα να ακούσω, προσεκτικά κι ενεργητικά! Οι άνθρωποι που κατακτούν υψηλές θέσεις καθώς κι οι ικανοί ηγέτες είναι άνθρωποι που κατανοούν την σημασία της λεγόμενης “ενεργητικής ακρόασης”, δηλαδή ότι συνειδητά και ενεργά συμμετέχω στην συζήτηση ακούγοντας και φιλτράροντας τα λεγόμενα, δεν είμαι απλά ένας παθητικός ακουστικός δέκτης!
Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να γίνουμε ενεργητικοί ακροατές!
  1. Παρουσία. Το να είμαι παρούσα “στο εδώ και τώρα”, στην στιγμή, δεν αφορά μόνο στην φιλοσοφία της γιόγκα και των ενεργειακών θεραπειών, αλλά και σε μία συζήτηση στην οποία συμμετέχω. Αν πραγματικά θέλετε να κατανοήσετε τι λέει κάποιος θα πρέπει να συγκεντρωθείτε συνειδητά στα λεγόμενα του, στις κινήσεις του, στη γλώσσα του σώματος του. Εστιάστε στον συνομιλητή σας και τότε θα ακούσετε τι πραγματικά σας λέει!
  2. Κλείστε την φωνούλα στο κεφάλι σας.  Μερικές φορές είναι αναπόφευκτο να κάνουμε ταυτόχρονη ανάλυση της συζήτησης μέσα στο μυαλό μας, κρίνοντας με βάση τα προσωπικά μας δεδομένα, αυτό όμως δεν είναι χρήσιμο γιατί έτσι δεν μπορούμε να ακούσουμε ανεπηρέαστοι τι μας λέει ο άλλος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο εγκέφαλος μας από ένα σημείο και μετά απλά αγνοεί τα πραγματικά λεγόμενα χάριν των δικών μας “υποθετικών σεναρίων”! Καλό είναι πρώτα να ακούσουμε τι μας λέει ο συνομιλητής μας και μετά σε δεύτερο χρόνο να το αναλύσουμε. Όταν η συνομιλία αφορά σε επαγγελματικό επίπεδο ή κάποια πρακτικά θέματα είναι καλή ιδέα να κρατάμε σημειώσεις του τι λέγεται. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε το να μην “ταξιδεύει” το μυαλό μας, και ταυτόχρονα να έχουμε ακριβή γραπτά δεδομένα από τα οποία να βγάλουμε συμπεράσματα αργότερα.
  3. Καθρεφτίστε. Όταν δεν είστε σίγουροι για το τι έχετε ακούσει ή αντιληφθεί σωστά χρησιμοποιήστε αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουμε “καθρέφτισμα”, δηλαδή απαντήστε στον συνομιλητή σας περιγράφοντας του τι έχετε καταλάβει ότι είπε. Π.χ. μπορείτε να πείτε: “αν κατάλαβα καλά σε προβληματίζει το ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί;”. Με αυτόν τον τρόπο και ο συνομιλητής σας αισθάνεται ότι τον προσέχετε, κι αν κάτι δεν έχετε καταλάβει καλά το διευκρινίζει.
  4. Διευκρινήστε: κατά την διάρκεια της συζήτησης διευκρινήστε ό,τι δεν είναι απόλυτα σαφές, κι ερευνήστε περαιτέρω ό,τι σας ελκύει το ενδιαφέρον. Κι οι δύο θα βγείτε κερδισμένοι από αυτήν την διαδικασία, έχοντας φτάσει σε καλύτερη κατανόηση των δεδομένων.
  5. Επιβεβαιώστε και Ανακεφαλαιώστε. Όσο κι αν σας φαίνεται ασυνήθιστο ή αστείο είναι καλό να κλείνετε την συζήτηση με μια ανακεφαλαίωση των όσων έχουν ειπωθεί. Αποφασίστε από κοινού οι συμμετέχοντες το αν χρειάζεται να προβείτε σε περαιτέρω βήματα για επίλυση θεμάτων. Επιβεβαιώστε τι αναλαμβάνει ο καθένας, κι εκφράστε την εκτίμηση και το ευχαριστώ σας για την συμμετοχή, τις ιδέες, και την αποτελεσματική συζήτηση. Όλοι χαίρονται όταν εκτιμάμε την προσφορά τους κι όταν νιώθουν ότι έχουν πραγματικά ακουστεί οι απόψεις τους.
Ακούω και ακούγομαι, η διαδικασία είναι σε κάθε περίπτωση αμφίδρομη. Ακούστε με προσοχή! Ίσως την επόμενη φορά να είστε εσείς στην θέση του ομιλητή που θα εισπράξει την ίδια προσοχή, κατανόηση κι ενδιαφέρον!
meeting-1002800_640

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια