Ο ρόλος του ψυχολόγου στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

possible impossibleΟ ρόλος του ψυχολόγου στην υπογονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι υποστηρικτικός, συμβουλευτικός και πολλές φορές εκπαιδευτικός. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη σε μία μονάδα που ασχολείται με την υπογονιμότητα, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και ειδικότερα με την εξωσωματική γονιμοποίηση καθώς η ίδια η δυσκολία απόκτησης παιδιών αλλά και η διαδικασία αυτή καθ’ αυτή επιφέρουν αρκετή ένταση προσθέτοντας στο ήδη υπάρχον στρες της καθημερινότητας ενός ζευγαριού. Κάτι τέτοιο είναι φυσικό και αναμενόμενο γι’ αυτό και καλό είναι να υπάρχει ο ειδικά καταρτισμένος επιστήμονας στον οποίο μπορεί κανείς να απευθυνθεί.

Κατά την διαδικασία  λοιπόν της ψυχολογικής υποστήριξης, το ζευγάρι ή το άτομο συνεργάζεται με την ψυχολόγο στο να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες, να αναλύσουν τα διάφορα θέματα που μπορεί να τους απασχολούν και να εξετάσουν τις λύσεις και τις συνέπειες που ανοίγονται μπροστά τους ώστε να αποκτήσουν επίγνωση της συνθήκης και του τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί αλλά και γνώση πολύτιμη στην προσπάθεια τους. Σ’ αυτήν την διαδικασία η ψυχολόγος, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει σε πιο λειτουργική διαχείριση των πραγμάτων, και πολύ συχνά επίσης να εκπαιδεύσει τους συμβουλευόμενους (ζευγάρι ή άτομο) στο τι να περιμένουν, στο να μάθουν νέους τρόπους σκέψης και αντιμετώπισης του άγχους, αλλά και του αποτελέσματος όταν έρθει η ώρα. Μαζί με το ζευγάρι δουλεύει βήμα βήμα στο να αποσαφηνίζεται και να γίνεται διαχειρήσιμη η κατάσταση όπως προκύπτει, και προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη.

Η ψυχολόγος λοιπόν μίας σύγχρονης μονάδας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη και την βοήθεια που αναζητούν τα ζευγάρια ξεκινώντας μία διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης και μέχρι την ολοκλήρωση της. Σε πολλά ζευγάρια η υποστήριξη συνεχίζεται και κατά την εγκυμοσύνη εφόσον το ζητήσουν, ειδικά όταν πρόκειται γαι εγκυμοσύνες υψηλού ρίσκου.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά γονιμότητα δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια