Διαζύγιο: Πώς θα καταλάβεις ότι το παιδί σου ακόμα υποφέρει!

Διαζύγιο. Εσύ κι ο σύντροφος σου δεν είστε πια ζευγάρι, χωρίσατε φιλικά ή μη, κι η καθημερινότητα σας συνεχίζεται σε νέες βάσεις. Διαχειρίζεστε ως ενήλικες την νέα συνθήκη και βρίσκετε τα “πατήματα” σας. Μελίγα λόγια προσαρμόζεστε.

Υπάρχει όμως κι ένα παιδί, ή παιδιά, το οποίο βρίσκεται εν μέσω μίας νέας κατάστασης. Η οικογένεια που μέχρι τώρα γνώριζε, η ασφάλεια του, η οικειότητα του, το σπιτικό του, αλλάζουν και μην ξεχνάς ότι αυτό είναι κάτι που το ίδιο το παιδί δεν έχει επιλέξει. Δεν ερωτήθηκε για το αν θέλει να χωρίσουν οι γονείς του, για το αν θέλει να μένει σε δύο σπίτια, να κουβαλάει την τσάντα του σχολείου συνεχώς δεξιά κι αριστερά, και να πρέπει να θυμάται συνεχώς που έχει τι.

Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο προσαρμογής στην νέα συνθήκη. Χρειάζονται χρόνο να διαχειριστούν τα συναίσθήματα τους, να επεξεργαστούν αυτό που συμβαίνει και να βρούν την νέα ισορροπία. Η προσαρμογή αυτή ενισχύεται από την δική μας ξεκάθαρη και υποστηρικτική επικοινωνία με το παιδί, και φυσικά την εδραίωση σταθερότητας και ρουτίνας στην καθημερινότητα.

Παρόλα αυτά υπάρχουν σημάδια στα οποία χρειάζεται εμείς οι γονείς να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, σημάδια που μαρτυρούν ότι το παιδί μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί.

1.Δυσκολεύεται πολύ στο ύπνο. Το παιδί ξαφνικά έχει αρχίσει να ταλαιπωρείται στον ύπνο του. Κοιμάται λίγο, ή κοιμάται υπερβολικά πολύ, ή και κοιμάται ταραγμένα. Ο ύπνος των παιδιών είναι πάντα μία ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, οπότε έχε το νου σου!

2. Παραπονιέται συνέχεια για διάφορους πόνους, όπως π.χ. πόνο στην κοιλιά, στον λαιμό, στα πόδια, ή ακόμα και πονοκέφαλο.

3.Αλλαγές στην συμπεριφορά του στο σχολείο, όπως για παράδειγμα διάσπαση προσοχής κι έλλειψη συγκέντρωσης, ή ακόμα αδυναμία να ανταποκριθεί στο διάβασμα του κλπ (πάντα αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπου αυτά τα συμπτώματα δεν προυπάρχουν).

4.Ξεσπάσματα οργής και βίας ή επιθετική συμπεριφορά που δεν προυπήρχε. Πολλές φορές θα παρατηρήσεις αντί για επιθετική συμπεριφορά το αντίθετο ακριβώς, δηλαδή υπερβολική ευαισθησία στα συναισθηματικά ερεθίσματα, π.χ. συνεχές κλάμα και λυγμοί, ή συναισθηματική απόσυρση.

5.Απόσυρση από τους φίλους και την οικογένεια, απομόνωση. Αλλάζει τις παρέες και τους φίλους του, είναι κλεισμένος στον εαυτό του και στο χώρο του, αποφεύγει την επαφή; Στην εφηβεία βέβαια κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές είανι αναμενόμενες αλλά καλό είναι να έχεις τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά.

6.Αίσθηση αποτυχίας και ματαίωσης, καθώς και αίσθηση ανικανότητας.

7.Άρνηση να φροντίσει τον εαυτό του και να αναλάβει τις καθημερινές του ευθύνες.

8.Διαρκής έλλειψη ευχαρίστησης στις ήδη υπάρχουσες δρασητριότητες, που μέχρι τώρα τον χαροποιούσαν.

9.Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Τέτοια συμπεριφορά είναι το να τραυματίσει τον εαυτό του σκόπιμα, να φέρεται σεξουαλικά παράτολμα, να εμπλέκεται σε παραβατικές συμπεριφορές, αλκοόλ, ναρκωτικά.

10.Σκέψεις και συζητήσεις για τερματισμό της ζωής του. Όσο ακραίο κι αν σου ακούγεται κάτι τέτοιο κάθε άνθρωπος και κάθε παιδί έχει τα δικά του όρια διαχείρησης, γι’ αυτό κι εμείς οφείλουμε να παρατηρούμε τα πάντα!

Αυτά που σου αναφέρω εδώ είναι οι 10 πιο σημαντικές ενδείξεις ότι το παιδί σου υποφέρει και δυσκολεύεται να δειχειριστεί την απώλεια της οικογένειας που γνώριζε μέχρι τώρα και την δημιουργία νέας ισορροπίας. Αν παρατηρήσεις κάποια από αυτά χρειάζεται να δώσεις την απαραίτητη σημασία και βαρύτητα – όχι να πανικοβληθείς ή να νιώσεις ενοχές – και να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, για να σε συμβουλεύσει για τις επόμενες κινήσεις.

Μην ξεχνάς το μυστικό είναι με ψυχραιμία, παρατηρώ, και συμβουλεύομαι. Κανείς δεν είναι ο τέλειος γονέας, αυτό όμως που σίγουρα κάνει τον καλό γονεά είναι το να αφυπνίζεται στα σημάδια που του δίνει το παιδί του.

Με αγάπη κι ευγνωμοσύνη,

Χριστιάνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια