Πρωτάκια …. η συνέχεια!

IMG_4161Μπήκε ο Σεπτέμβριος κι η μέρα που θα ξεκινήσουν τα σχολεία πλησιάζει. Αφού λοιπόν έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία της προετοιμασίας για την οποία μιλήσαμε την προηγούμενη φορά, ήρθε η πρώτη μέρα του σχολείου! Εδώ είμαστε!

Ας δούμε μερικές ιδέες, εύκολους τρόπους να κάνουμε την πρώτη μέρα στο σχολείο (ίσως και λίγες μέρες ακόμα) να κυλήσει ευκολότερα.

 • Ψυχραιμία: Κρατάμε στο νου μας ότι η πρώτη μέρα του σχολείου είναι έτσι κι αλλιώς συναισθηματικά φορτισμένη για το παιδί, κι ίσως λίγο πιεστική για όλη την οικογένεια. Οπότε οπλιστείτε με ψυχραιμία. Nαι, ο ενήλικας είναι αυτός που θα πρέπει να θυμάται τι είναι σημαντικό, τι έχει προτεραιότητα και να κρατήσει την ψυχραιμία του σε στιγμές έντασης.
 • Χρόνος: Πάρτε και δώστε χρόνο! Πολύ σημαντικό! Πραγματικά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να πιέζετε το παιδί και να φωνάζετε να βιαστεί, να φάει, να πλύνει τα δόντια του, κλπ μια τέτοια μέρα. Σηκωθείτε καλύτερα 5 – 10 λεπτά νωρίτερα την πρώτη, αλλά και τις πρώτες μέρες του σχολείου, μέχρι να δείτε πως εξελίσσεται η κατάσταση και να τεστάρετε στην πράξη πόσο χρόνο χρειάζεστε. Θυμηθείτε ότι τα παιδιά δεν έχουν την ίδια αντίληψη χρόνου με τους ενήλικες άρα δεν είναι λογικό να υπολογίσουμε πλύσιμο, ντύσιμο, πρωινό 15 λεπτά κι έξω από την πόρτα! Τα παιδιά έτσι κι αλλιώς θέλουν τον χρόνο τους, πόσο μάλλον όταν χρειάζεται να εξοικειωθούν με το νέο σύστημα. Μην αγχώνεστε, προσαρμόζονται γρήγορα.
 • Φωτογραφία: Μια ωραία ιδέα είναι να βγάλετε μία ατομική και μία οικογενειακή φωτογραφία την πρώτη ημέρα, με τα ρούχα και την τσάντα του σχολείου, σαν αναμνηστικό που θα υπάρχει πάντα για να θυμάστε μια τόσο όμορφη και σημαντική ημέρα!
 • Θετική Στάση: Σκεφτείτε θετικά και νιώστε αισιόδοξα. Έχετε ήδη κάνει όλη την προετοιμασία, νιώστε σιγουριά με τον εαυτό σας κι όλα θα πάνε καλά (αν δεν την έχετε κάνει ξεκινήστε τώρα, ποτέ δεν είναι αργά!). Λάβετε υπόψη ότι τα συναισθήματα των παιδιών καθοδηγούνται από τα δικά μας συναισθήματα. Αν λοιπόν εσείς είστε ήρεμοι κι χαρούμενοι για την πρώτη μέρα, αυτό εισπράττει και το παιδί!
 • Συστηθείτε: Συστηθείτε και συστήσετε το παιδί, στην δασκάλα/δάσκαλο, κι αν το παιδί χρησιμοποιεί σχολικό στον οδηγό και στον συνοδό. Με ήρεμη φωνή και χαμόγελο εξηγείστε ποιος είναι ο καθένας και τι κάνει. Έτσι υπάρχει ένα αίσθημα γνωριμίας και το παιδί αρχίζει να αισθάνεται ασφαλές.
 • Αποχαιρετίστε: Αν το παιδί σας πηγαίνει με το σχολικό στο σχολείο δώστε του ένα φιλί και μια αγκαλιά και πείτε του χαμογελώντας «Καλά να περάσεις! Θα σε δω το μεσημέρι» ( ή θα σε δει ο μπαμπάς,π.χ., το μεσημέρι, ή όποιος άλλος αν όχι εσείς). Αν το πηγαίνετε εσείς στο σχολείο θα σας πει η δασκάλα πότε πρέπει να φύγετε. Αποχαιρετίστε το παιδί σας με χαμόγελο και πείτε του πότε θα το πάρετε. Φύγετε με χαμόγελο κι ευχές για καλή διασκέδαση (η μάθηση είναι διασκέδαση!), κι αν νιώθετε να πλησιάζουν κλάματα συγκρατείστε τα για αργότερα που θα είστε μόνη.

Το μεσημέρι που θα επιστρέψετε για να πάρετε το παιδί σας από το σχολείο φροντίστε:

 • Να είστε εκεί νωρίς: Είναι καλό να πάτε λίγο νωρίτερα έτσι ώστε όταν βγει το παιδί να σας βρει αμέσως και να μην χρειαστεί να σας αναζητήσει. Αντίστοιχα είναι καλό να περιμένετε το σχολικό εσείς 5 λεπτά νωρίτερα παρά να χρειαστεί να σας ψάχνουν.
 • Εξοπλιστείτε: Γενικά τις πρώτες ημέρες μέχρι να συνηθίσουν τα παιδιά στο νέο πρόγραμμα κουράζονται αρκετά οπότε είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα χυμό ή ένα φρούτο να τους δώσετε όταν σχολάσουν και μέχρι να φάνε.
 • Υπομονή: Μην πιέζετε τα παιδιά  να σας δώσουν πληροφορίες κάνοντας συνεχώς ερωτήσεις. Περιμένετε να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν κι όταν εκείνα είναι έτοιμα θα σας διηγηθούν μόνα τους πως πήγε η μέρα τους, συνήθως εκεί που μόλις έχετε παραδώσει τα όπλα!

Έξτρα Συμβουλές που θα κάνουν την Διαφορά

Στις μέρες που θα έρθουν κρατείστε στο μυαλό σας και μερικές βασικές ιδέες για να περάσει ομαλά η σχολική χρονιά, τουλάχιστον στο νήπιο και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Να θυμάστε ότι η βασική ανάγκη των παιδιών είναι να νιώθουν ασφαλή, πράγμα που πετυχαίνουμε μέσα από τα όρια και το οικείο πρόγραμμα και περιβάλλον, και των γονέων αντίστοιχα ανάγκη να γίνεται η καθημερινότητα ευκολότερη. Οπότε:

 1. Ύπνος και πρωινό: είναι τα δύο πιο σημαντικά πράγματα για το παιδί σας. Πρέπει να κοιμάται επαρκώς για να ξεκουράζεται και να τρώει ένα καλό πρωινό για να ξεκινάει γεμάτο ενέργεια την ημέρα του! Θυμηθείτε ότι δεν διαπραγματεύομαι με το παιδί. Είναι δεδομένο ότι κοιμάμαι καλά και τρέφομαι σωστά (και σαφώς αυτό είναι και το παράδειγμα που δίνουμε εμείς με τις πράξεις μας!).
 2. Ετικέτες: ναι, ναι, να ξαγρυπνήσετε κολλώντας ετικέτες και γράφοντας όνομα παντού! Κυριολεκτικά παντού!!! Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα πράγματα χάνουν συνεχώς τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία, και συνήθως δεν τα βρίσκουμε ποτέ!
 3. Έλεγχος: ρωτήστε το παιδί και μετά μαζί ελέγξτε την τσάντα του καθημερινά όταν γυρίζει από το σχολείο. Ψάξτε για ανακοινώσεις, ενημερώσεις, προσκλήσεις. Τα παιδιά ενώ έχουν όλη την καλή πρόθεση να μας ενημερώσουν, σε αυτές τις ηλικίες αποσπώνται εύκολα και ξεχνούν. Φανταστείτε να ανακαλύψετε ότι πρέπει να ψήσετε σπιτικό γλύκισμα να πάει το παιδί στο σχολείο για τον έρανο που οργανώνει η τάξη το πρωί της ημέρας του εράνου! Καθόλου ευχάριστη έκπληξη!
 4. Οργανωθείτε: αγοράστε ένα ημερολόγιο μαγνήτη και κολλήστε το στο ψυγείο, ή ένα μπλοκ μηνιαίου πλάνου (ναι, όπως έχουν στις εταιρείες). Φτιάξτε έναν πίνακα από φελλό στην κουζίνα ή σε όποιο άλλο δωμάτιο σας βολεύει και κολλήστε με πινέζες το ημερολόγιο ή ό,τι άλλο σχετικό με το παιδί όπως πάρτι κλπ (συνήθως βολεύει η κουζίνα γιατί είναι ο χώρος όπου βρισκόμαστε όλοι μαζί και το βλέπουμε κάθε μέρα). Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας με χαρτόνι κανσόν και ξυλομπογιές ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο (αν το ντύσετε και με αυτοκόλλητο πλαστικό έχετε έναν πίνακα που γράφει και σβήνει!). Σημειώστε λοιπόν στο ημερολόγιο μαθήματα, δραστηριότητες, σπορ, πάρτι κι οτιδήποτε άλλο χρειάζεται προγραμματισμό κι υπενθύμιση. Αν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά η ανάγκη για οργάνωση είναι ακόμη πιο επιτακτική!
 5. Περπατήστε: αν έχετε την δυνατότητα λόγω απόστασης πηγαίνετε το παιδί με τα πόδια στο σχολείο. Ξεκινήστε την ημέρα σας περπατώντας χεράκι χεράκι και κουβεντιάζοντας για αυτά τα 5-10 λεπτά μέχρι το σχολείο. Το παιδί σας θα εκτιμήσει τον χρόνο που περνάτε μαζί (πιστέψτε με έχουν πολλά θέματα συζήτησης κι απορίες) και ταυτόχρονα θα του φύγει και η πρωινή υπερένταση ώστε φτάνοντας στο σχολείο θα είναι γεμάτο ευεξία κι ενέργεια. Αν πηγαίνετε με το αυτοκίνητο παρκάρετε λίγο πιο μακριά και περπατήστε.
 6. Ετοιμαστείτε: ετοιμάστε τα πάντα από το προηγούμενο βράδυ. Αποφασίστε τι ρούχα θα φορέσει – αν δεν φοράει στολή – φτιάξτε την τσάντα του, κι ετοιμάστε στο ψυγείο το φαγητό του. Δεν θα θέλετε να τρέχετε το πρωί πανικόβλητη/τος να προλάβετε αυτά που ξεχάσατε!
 7. Γίνετε εθελοντής: προσφερθείτε να βοηθήσετε σε κάτι που χρειάζονται στο σχολείο, π.χ. να ψήσετε ένα κέικ για τον έρανο, να επιβλέψετε το απογευματινό τμήμα μελέτης, ή και να συνοδεύσετε σε κάποια εκδρομή. Μ’ αυτόν τον τρόπο και θα περάσετε καλά και θα παρατηρήσετε τις δυναμικές των σχέσεων μεταξύ των παιδιών.
 8. Γνωριστείτε: προσπαθήστε να γνωρίσετε τους άλλους γονείς. Ανταλλάξτε τηλέφωνα και κάντε παρέα, όσο σας το επιτρέπουν οι συνθήκες. Σίγουρα θα βρείτε κάποιους γονείς που ταιριάζετε περισσότερο κι εσείς και τα παιδιά σας, και με αυτές τις οικογένειες θα κάνετε πιο στενή παρέα. Έτσι περνάτε όλοι καλά και επίσης μπορείτε να ανταλλάσσετε και πληροφορίες για τα παιδιά σας, που τα ίδια ίσως αμελούν να σας δώσουν.

Νιώθοντας πλέον πανέτοιμοι ξεπροβοδίστε το παιδάκι σας και ευχηθείτε του «Καλή Σχολική Χρονιά» σίγουροι πια κι εσείς για τον εαυτό σας! Και μην ξεχνάτε, κανείς δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας τα πάντα (άρα ούτε και πως να είναι κανείς γονέας) για αυτό όταν δεν ξέρουμε κάτι ρωτάμε!

IMG_4161

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια