Τα μυστικά της καλής μνήμης!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιά είναι τα μυστικά της καλής μνήμης και γιατί φαίνεται κάποιοι άνθρωποι να θυμούνται καλύτερα από άλλους;

Δίνω έμφαση στην λέξη “φαίνεται” γιατί η αλήθεια είναι ότι o καθένας από εμάς μπορεί να έχει πολύ καλή μνήμη σε κάτι.

Η μνήμη είναι αναπόσπαστο στοιχείο των γνωστικών διαδικασίων του ανθρώπινου εγκεφάλου, μαζί με την αντίληψη (αισθητηριακή και γνωστική), την προσοχή/συγκέντρωση, τον συντονισμό, και την λογική σκέψη. Όλοι έχουμε έμφυτη την ικανότητα αυτή και βέβαια ανάλογα με την προσωπικότητα και την ενασχόληση μας, δηλαδή την καθημερινή τριβή σε κάτι, αναπτύσσουμε “ειδική” μνήμη κάτα κάποιον τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο εστιάζω σε κάτι τόσο καλύτερος γίνομαι σε αυτό οπότε ένας μαθηματικός για παράδειγμα θυμάται πράγματα που έχουν να κάνουν με αριθμούς ή επίλυση προβλημάτων πιο έυκολα, κι ένας οπτικός τύπος θυμάται πιο εύκολα κάτι που έχει δει, π.χ. μία πινακίδα ή ένα σημείωμα.

Πάντως ένας άνθρωπος που έχει αυτό που λέμε “καλό μνημονικό” στην πραγματικότητα έχει έναν εγκέφαλο εκπαιδευμένο να λειτουργεί συνδυαστικά. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι στην διαδικασία της απομνημόνευσης εμπλέκει περισσότερες από μία γνωστικές διεργασίες κι ότι επίσης ενεργητικά δίνει στον εγκέφαλο την εντολή να συγκρατήσει τις πληροφορίες, και να εξασκήσει το μυαλό του σε αυτήν την ολοκληρωμένη διαδικασία.

Για παράδειγμα, εξασκώντας τον εαυτό μου σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο έυκολο να συγκρατήσω το όνομα κάποιου αν ταυτόχρονα θυμηθώ που μένει, με ποιόν τον γνώρισα, ή πως μύριζε.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ένα: η καλή μνήμη θέλει δουλίτσα! Είναι σαν το γυμναστήριο, όσο εργάζεσαι πάνω σε αυτό τόσο καλύτερα αποδίδει!

Σημείωσε λοιπόν τα 3 κυριότερα μυστικά της καλής μνήμης:

1.Ξέχνα τις ολονυχτίες!

Αυτό που είχες μάθει παλιά (ξέρεις τότε που διάβαζες γαι εξετάσεις) το να κάθεσαι τελευταία στιγμή και να κάνεις ολονυχτίες διαβάσματος ξέχασε το! Δεν δουλεύει, και ποτέ δεν δούλευε για την ορθή απομνημόνευση των πληροφοριών. Μην ξεχνάς ότι ο εγκέφαλος είναι κι αυτός ένας μυς και πρέπει να τον εξασκείς μεν αλλά για να αποδώσει τα μέγιστα να τον ξεκουράζεις! Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται ξεκούραση και παύση από την διαδικασία της μάθησης προκειμένου να αφομοιώσει και να καταγράψει τις νέες πληροφορίες. (π.χ. διάβασε συγκεντρωμένα για 1 ώρα και μετά κάθισε με κλειστά μάτια ήσυχα για λίγο κι επεέτρεψε στον εαυτό σου να αφομοιώσει).

2. Ξέχνα την επαναληπτική ανάγνωση ή την σημείωση με τον γνωστό κίτρινο μαρκαδόρο!

Παρόλο που όλοι οι σημερινοί ενήλικες έχουμε μάθει λίγο πολύ να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε (ανάγνωση – επανάληψη), και βέβαια να υπογραμίζουμε είτε με στυλό χρωματιστό είτε με τον γνωστό φλούο μαρκαδόρο, οι έρευνες έρχονται πάλι εδώ να μας διαψεύσουν! Αυτές οι μέθοδοι είναι στην ουσία πολύ παθητικές για τον εγκέφαλο μας και δεν ενεργοποιούν επαρκώς την διαδικασία. Είναι προτιμότερο να κάνεις κουϊζ και τεστ στον εαυτό σου! Όσο περισσότερο βάζεις το μυαλό σου στην διαδικασία να ανακαλέσει και να ανασύρει πληροφορίες από την μνήμη σου τόσο περισσότερο εκπαιδεύεσαι και φυσικά εντοπίζεις και τα κενά στην μνήμη σου. Τέτοια κουϊζ είναι τα practice tests π.χ., ή οι προσομοιώσεις. Όσο πιο ενεργητική η διαδικασία τόσο καλύτερα για σένα!

3.Ξέχνα το “από μέσα μου” και πες το σε κάποιον!

Θυμάμαι παλιά, στο σχολείο ένας καθηγητής μας έλεγε “αν δεν μπορείτε να το μεταφέρετε με δικά σας λόγια από μνήμης, τότε δεν το έχετε κατακτήσει”! Ναι, έτσι είναι και μάλιστα δουλεύει αμφίδρομα, δηλαδή η μία λειτουργία ενισχύει την άλλη. Πάλι θα αναφερθώ στις έρευνες και στα πειράματα που έγιναν και τα οποία δείχνουν ότι καλύτερη ανάκληση πληροφοριών από μνήμης φαίνεται να έχουν οι άνθρωποι που έχουν λεκτικά μεταδόσει την πληροφορία που απομνημόνευσαν σε άλλους. Φαίνεται λοιπόν πως ο κακλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι είναι να το διδάξεις, όχι μόνο γιατί το να το εξηγήσεις σε άλλους σε βοηθάει να το κατανοήσεις κι εσύ καλύτερα, αλλά και γιατί η ανάκληση των πληροφοριών σε βοηθάει να εδραιώσεις την μνήμη, άρα και να κατακτήσεις την γνώση!

Τί μένει να κάνεις λοιπόν;

Να θυμάσαι τα βασικά σημεία κλειδιά, και να προσπαθήσεις με ξεκούραστο μυαλό να τα μεταφέρεις και στους άλλους!

Με αγάπη κι ευγνωμοσύνη,

Χριστιάνα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

*Με την υποβολή του σχολίου σας συναινείτε στη συλλογή των στοιχείων που δίνετε.
Τα στοιχεία που καταχωρούνται θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά από το rootsandroutes.gr και από κανέναν άλλο οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο και έχουν σκοπό την επικοινωνία με τους διαχειριστές του rootsandroutes.gr


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός βιβλία βιβλίο γιορτή γονείς γονείς και παιδιά δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευ ζην ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη πρόταση σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολή γονέων υποστήριξη φροντίδα ψυχολογία ψυχολογική υποστήριξη ψυχολόγος όρια