Η Γεωμετρία της Ψυχής

mandala-1803544_1280Κέντρο, ευθυγράμμιση, σχήμα, κύκλος, παράλληλα, γεωμετρία λοιπόν….

Τριγυρνάει συνέχεια στο μυαλό μου αυτές τις ημέρες η γεωμετρία! Θα μου πεις «Μα τί σχέση έχει η γεωμετρία με την ψυχολογία;» Φαινομενικά ίσως καμία. Παρατηρώ όμως όλο και περισσότερο πως χρησιμοποιώ και εντοπίζω κάθε μέρα νέες πτυχές αυτής της πραγματικότητας.

Σκέφτομαι πως μιλάω για παράλληλες καταστάσεις, για κύκλους που χρειάζεται να κλείσουν, για πολλαπλά και περίπλοκα σχήματα στις σχέσεις των ανθρώπων κι όχι μόνο. Τώρα τελευταία ειδικά αισθάνομαι την τάση για την αναζήτηση του «κέντρου»· το κέντρο του καθενός από εμάς όπως ο ίδιος το εννοεί και το χρειάζεται· το κέντρο που είμαι ο αυθεντικός μου εαυτός με τις αληθινές μου ανάγκες· το κέντρο που έρχομαι σε επαφή με εμένα.

Κι επειδή σαφώς είναι πολύ έυκολο να χάσω την επαφή με το κέντρο μου μέσα στην πολύβουη καθημερινότητα που βιώνω, υπενθυμίζω στον εαυτό μου σε κάθε ευκαρία χαλάρωσης να το αναζητήσω, να ευθυγραμμιστώ με αυτό και να δρέψω τους καρπούς και τα οφέλη αυτής της επαφής.

Και βέβαια, παρόλο που στην γεωμετρία τα σχήματα είναι τέλεια, δηλαδή άρτια και ολοκληρωμένα χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω δουλειά, βελτίωση κι εξέλιξη, στην καθημερινότητα μας εμείς, ένας ένας κι όλοι μαζί είμαστε ατελείς, κι αυτή πιστεύω πως είναι η ομορφιά μας! Μέσα σε αυτήν την ατέλεια μας προκύπτει η συνεχής αναζήτηση για την ολοκλήρωση, η συνεχής εξέλιξη και πρόοδος· προκύπτει η μοναδικότητα μας· και τελικά μέσα από αυτήν την ατέλεια του κάθε σχήματος ατομικά προκύπτουν οι ωραιότεροι μοναδικοί συνδυασμοί!


Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (ivf) Χριστούγεννα έμπνευση έφηβοι έφηβος αγάπη αυθεντικός εαυτός γιορτή γονείς γονείς και παιδιά γονιμότητα δημιουργική απασχόληση δραστηριότητες εαυτός εαυτός και άλλοι εδω και τωρα ενοχές εξέλιξη εσωτερικό παιδί ευγνωμοσύνη ευημερία εφηβεία ζευγάρι ισορροπία οδηγίες οικογένεια οριοθέτηση παιδί παιδιά προσωπική εξέλιξη προτάσεις πρόταση πρόωρα σκέψη της ημέρας στόχος συμβουλές συμβουλευτική συμπεριφορά συναισθηματική νοημοσύνη σχέσεις σχολείο υποστήριξη φροντίδα ψυχολογική υποστήριξη όρια